Arhiva vijesti
Dobri sv. Ivane Krstitelju, blagoslovi i štiti naše obitelji, čuvaj ih u ljubavi i slozi, obaspi ih vremenitim i vječnim dobrima i udalji od njih svako zlo.
  • Register

Naš župni zbor gostovao u župi Vrgorac

2

 

U petak 25. studenog 2016. godine na poziv župnika i našeg župljanina fra Ivice Omazić župni zbor iz Podhuma pod ravnanjem Ilirije Popović s župnim vikarom fra Ivanom je gostovao u Vrgorcu. Sveta misa je započela procesijom kroz grad sa zavjetnim kipom svete Katarine koja je ujedno i zaštitnica grada.

 

Slavljenje svete Katarine kroz zadnjih 45 godina bilo se skroz zanemarilo i dokinulo. Međutim, župnik fra Ivica uz dobronamjerne članove svoje župe  (zbor, ministrante, framaše ) organizirao je trodnevnicu i duhovnu obnovu za župu. Trodnevnicu je predvodio fra Dario Galić, a na sam dan sv. Katarine svečano misno slavlje je predvodio fra Ivan Pilić uz koncelebraciju fra Darija Galića i fra Ivice Omazića. 

 

U prigodnoj propovijedi fra Ivan je naglasio kako smo nekad u životu toliko zatrpani  znanjem o koječemu. Zatrpavaju nas sa svih strana. Uznemiruju nas različite vijesti i mi nasjedamo na medijske spletke. Umjesto da sami osobno upoznajemo svoj svijet, mi neodogovorno i nesavjesno slijedimo putove i pravce koji nam drugi serviraju  i tako odlazimo sa svog puta, udaljavamo se od svog kršćanskog svijeta i nasljedovanja evanđelja, zapravo, udaljujemo se od puta Isusa iz Nazareta.

 

Budući da u životu toliko toga želimo postići, zanemarujemo svijet i ljude. Gledamo ih s odstojanja. Udaljujući se od ljudi, udaljujemo se i od Boga pritom govoreći kako o Bogu sve znamo. A u stvari, Boga poznajemo i susrećemo sve manje. Zato misna čitanja i govore o posljednjem sudu, tj. upozoravaju nas kako trebamo živjeti na zemlji. Ne biti vezan na materijalno i zemaljsko, nego na duhovno i nebesko.

Sveta Katarina je primjer osobe, djevice i mučenice koja se u cvijetu mladosti predala Bogu, i poradi Boga i njegove riječi spremno otišla u smrt. Samo ime Katarina s grčkog prijevoda značiona koja je čista. Čistog srca se odnosila prema ljudima i svijetu. Sveta Katarina je simbol čiste i idealne mladosti, one istinske ljudske i duševne i tjelesne ljepote koju je uz Božju pomoć oplemenila, uzdigla i posvetila i postala nama za uzor.

Budući da je bila jako priznata u društvu, inteligentna i lijepa, jedan rimski vođa u afričkim provincijama zaljubio se u Katarinu, ostavio ženu i htio se njome oženiti. No ona ga odbila. Onda je poslao 50 filozofa da je uvjeri da Krist ako je umro na križu ne može biti Bog. Kako je Katarina poznavala dobro teologiju i filozofiju pridobije mudrace na svoju stranu koji prijeđu na kršćanstvo. To je razbjesnilo rimskog vođu i dao joj odrubiti glavu. Legenda priča kako su anđeli tijelo svete Katarine sahranili na Sinaju. Znamo i priču o Sinaju gdje Bog daje Mojsiju pravila za život. Sveta Katarina nam također nudi model kršćanskog života.

Model kršćankog života nas tjera da krajnje počnemo živjeti solidarno i odgovorno u svom društvu. Također trebamo omogućiti svakomu sigurnost u životu, da svi zajedno živimo dostojanstvenije i slobodnije.  Valja biti solidaran sa svima onima koji u našoj zajednici i u našem okruženju žive u siromaštvu i neimaštini, koji su nezaposleni i koji su na bilo koji drugi način ugroženi ili su postali suvišni ljudi i prepušteni samima sebi.

Temeljni zahtjev kršćanske vjere jest ljubav prema bližnjima i briga za one koji u životu ne mogu biti sami i kojima je potrebno milosrđe.

 

Možda nekad nismo u mogućnosti puno pomoći tim ljudima, ali smo dužni imati razumijevanja za te ljude da im barem malo olakšamo u životu. Na taj se način pokazujemo kao vjernici i ulažemo u vlastitu budućnost i u budućnost svojimh najbližih. U solidarnosti i dobroti nikad se ne može pretjerati i naši će se životi u konačnici mjeriti po tome kako smo se odnosili prema bližnjima i koliko smo dobra učinili ljudima, posebno onima kojima je to sudbinski potrebno. Plemenit čovjek i vjernik se postaje kroz brigu i žrtvu za druge. Valja poput svete Katarine preuzeti odgovornost i ne dati okaljati svoju vjeru, čak i pod cijenu mučeničke smrti.

 

Nema većeg bogatstva od iskrenog susreta s Bogom. Od življenog susreta s Bogom. Susreti s Bogom nam daju smisao u životu i smisao svim našim drugim susretima. Pozvani smo svim ljudima pružati poruku spasenja bez razlike. Pozvani smo živjeti svoju vjeru i živote zahvalno i odgovorno. Pozvani smo učiti od Isusa jer je on ponizna i krotka srca kako bismo poput svete Katarine našli spokoj svojih duša u Bogu.

 

Trebamo poput Isusa i svete Katarine otvorena i čista srca ići u susret onima koji su ga se bojali prihvatiti u strahu da će zbog toga morati promijeniti svoj život i sebe. Izgubiti oslonac na koji su se naučili, stečevinu koja s evanđeljem nije u skladu. Pokušajmo ići u susret onima koji su Bogu bilo hotimice i ne znajući okrenuli leđa. Poput svete Katarine do konca života svjedočimo Krista i živimo po njegovim riječima kako bismo i mi jednoga dana mnogi bili uzori u življenoj vjeri.

 

Nakon svečane svete mise župnik fra Ivica je organizirao zakusku za župni zbor iz Vrgorca, framaše, ministrante i naš zbor iz Podhuma. Nakon večere se uz zdravicu i zapjevalo. Fra Ivici i njegovim župljanima od srca zahvaljujemo što su na srdačan način ugostili naš župni zbor. Neka ih Bog nagradi i prati u daljenjem životu i radu.

 

fra Ivan Pilić

 

FOTO ALBUM

 

Uredovno vrijeme

Uredovno vrijeme-svakim radnim danom

8:00-19:00

Raspored svetih misa

Radnim danima
07:30-jutarnja misa 
17:00-večernja misa

Nedjeljom i blagdanima
09:00-rana misa
11:00-pučka misa

Kontakt

Adresa:

RKT. ŽUPNI URED
SV. IVANA KRSTITELJA - PODHUM
80209 PODHUM
BiH LIVNO

Tel.: +387 (0) 34 245 336

Fax: +387 (0) 34 245 766

E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Žiro-račun župe: Župa svetog Ivana Krstitelja Podhum

15 49 21 200 18 72 512

INTESA SAN PAOLO BANKA